16 októbra 2015

Devínska Nová Ves

Najviac cyklistická mestská časť. Pôvodný asfaltový chodník pohraničnej stráže z čias železnej opony dnes slúži ako časť Moravskej cyklistickej cesty. Trasa pokračuje cez Devínsku Novú Ves popri Morave cez osadu Devínske jazero a Vysokú pri Morave až do Záhorskej Vsi. Sprístupnený verejnosti bol most cez rieku Moravu pre cyklistov a chodcov, ktorý spojil Devínsku Novú Ves so Schlosshofom v Rakúsku.

:: Slovensko > Bratislava > Devínska Nová Ves

erb Devínska Nová Ves Počet obyvateľov: 15.881
Rozloha: 24,2 km²
Okres: Bratislava IV
Poloha: 48°12'40.1"N 16°58'31.4"E / mapa
Nadmorská výška: 172 m n.m.

Erb V červenom štíte s oblým spodným okrajom je vyobrazená na gréckom striebornom kríži stojaca strieborná vzlietajúca holubica s roztiahnutými krídlami.

Mestská časť Bratislava Devínska Nová Ves

Devínska Nová sa nachádza v severozápadnej časti Bratislavy. Je súčasťou hlavného mesta a zároveň leží „za horami“ čo ju od hlavného mesta oddeľuje. Rozprestiera sa na okraji Záhorskej nížiny a na severnom úpätí Devínskej Kobyly, obklopená prírodnými krásami.

Názov Devínska Nová Ves sa stal oficiálny až v roku 1845. Osídlenie Devínskej Novej Vsi je veľmi staré, siaha najmenej do mladšej doby kamennej. Našli sa tu predmety pochádzajúce z bronzovej aj zo železnej doby. Toto územie bolo súčasťou veľkej Moravy so slovanským obyvateľstvom. Jazykovedci datujú vznik obce do 14 storočia.

Prvá zmienka o Devínskej Novej Vsi pochádza z roku 1451 ako „Nová Ves“. V roku 1918, po skončení prvej svetovej vojny sa Devínska Nová Ves stala miestom bojov o Bratislavu medzi česko-slovenskou a maďarskou armádou. 31. decembra 1918 sa stala Bratislava a obce v jej blízkosti súčasťou prvej Česko-slovenskej republiky. V roku 1928 sa začlenila do okresu Bratislava. V roku 1948 sa Devínska Nová Ves ocitla na rozhraní dvoch politických systémov Bola miestom z ktorého sa dalo utiecť do susedného Rakúska prebrodením sa cez rieku Moravu. Keď sa v roku 1955 európsky kontinent rozdelil ostnatým drôtom, železná opona sa tiahla priamo cez Devínsku Novú Ves popri rieke Morava. Kvôli tomu bola Devínska Nová Ves odsúdená na zánik. Obyvatelia museli mať špeciálne identifikačné kartičky a povolenie na vstup do pohraničnej oblasti.

V Devínskej Novej Vsi sa nachádza množstvo prírodných a kultúrnych krás, ktoré z nej robia zaujímavé miesto z hľadiska cestovného ruchu. Jedným z najznámejších miest, ktoré sa oplatí navštíviť je Devínska Kobyla s časťou Sandberg s pestrou faunou a flórou. Veľa príležitostí pre milovníkov cyklistiky. Devínskou vedú viaceré cyklotrasy, ktoré sa rozšírili mostom Chucka Norrisa o prepojenie Devínskej Novej Vsi s Rakúskom. Turistické cyklotrasy vedú cez Devínsku Kobylu a Dúbravskú hlavicu do Dúbravky, Devína a Karlovej Vsi. Opačným smerom vedú na Záhorie do Marianky, Borinky a Stupavy.

Zaujímavosti: rieka Morava, Devínska Kobyla, Moravská cyklistická cesta, most Chucka Norrisa cez rieku Moravu, Sandberg, Devínske jazero...

Pamiatky

Ubytovanie, hotely, penzióny

Kontakty

Miestny úrad Bratislava-Devínska Nová Ves
Novoveská 17/A,
843 10 Bratislava

IČO: 00603392
Tel: +421(2)60201400
email: info@mudnv.sk
www.devinskanovaves.sk
- Stavebný úrad
- Životné prostredie
- Doprava
- Zdravie
- Školstvo

Fotogaléria

rieka Morava most Chucka Norrisa Moravská cyklistická cesta Sandberg Devínska Kobyla Devínska Nová Ves

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára