27 októbra 2015

Staré Mesto

Najhustejšie osídlená mestská časť Bratislavy. Na jednom kilometri štvorcovom tu žije už viac ako 4.044 obyvateľov. Nachádza sa tu Bratislavský hrad, gotický Dóm svätého Martina, Michalská veža, nové aj pôvodné Slovenské národné divadlo či Medická záhrada. Sídli tu Národná rada Slovenskej republiky, prezident i úrad vlady.

:: Slovensko > Bratislava > Staré mesto

Bratislava Staré mesto

erb Bratislava Staré Mesto Počet obyvateľov: 42.800
Rozloha: 9,6 km²
Okres: Bratislava I
Poloha: 48°08'24.7"N 17°06'39.9"E / mapa
Nadmorská výška: 130 m n.m.

Erb na červenom pozadí je vyobrazené strieborné trojvežové opevnenie s otvorenou bránou, stredná veža prevyšuje bočné. Spodnáj časť je polkruhovo zaoblená. Zahrotená brána má po stranách dve strieľne, na opevnení aj na troch vežiach sa nachádzajú cimburia. Na fasádach veží sú okná. Kamenné murivo nie je vyznačené.

Mestská časť Bratislava Staré Mesto

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto je spoločenským, kultúrnym, politickým a turistickým centrom hlavného mesta Slovenska.

Na území mestskej časti sa nachádza množstvo bratislavských pamiatok - Bratislavský hrad týčiaci sa nad Dunajom je neoficiálnym logom mesta aj celého Slovenska. Gotický Dóm sv. Martina, Michalská veža, pod ktorou sa začína Korzo, pôvodné i nové Slovenské národné divadlo, krásna Medická záhrada. Na Hradnom vrchu sa nachádza Bratislavský hrad, sídli tu parlament SR, v Grasalkovičovom paláci je úrad prezidenta SR a na Námestí Slobody v bývalom letnom arcibiskupskom paláci aj Úrad vlády SR.

Staré Mesto je s rozlohou 9,6 km2 treťou najmenšou, ale najhustejšie osídlenou bratislavskou mestskou časťou. K 31.12.2018 žilo v Starom Meste 42.757 obyvateľov. Demografickým trendom je pozvolný úbytok obyvateľstva a zvyšovanie priemerného veku.

Zaujímavosti: Bratislavský hrad, gotický Dóm sv. Martina, Michalská veža, Slovenské národné divadlo, Medická záhrada, , Národná rada Slovenskej republiky, Úrad prezidenta SR, Úad vlady.

Pamiatky

Hotely

Kontakty

Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3
814 21 Bratislava 1

IČO: 603147
Tel: +421(2)59246111
Fax: +421(2)52920003
email: podatelna@staremesto.sk
Web: www.staremesto.sk
- Stavebný úrad
- Životné prostredie
- Doprava
- Školstvo

Fotogaléria

Veľká voda 2013 Hotel Carlton promenáda Eurovea

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára