28 októbra 2015

Bratislavské mestské časti

Viete koľko mestských častí má Bratislava a ktoré to sú, ktorá z nich je najväčšia, ktorá má najviac obyvateľov či pamiatok, kultúrnych zaujímavostí? to všetko zistíte na tejto stránke, pri pohľade na mapu Bratislavy. Ďalšie podrobnosti nájdete na webových stránkach mestských častí. Údaje boli naposledy aktualizované k 31.12.2013 zo zdrojov Štatistického úradu SR.

Bratislava

erb Bratislava mesto

Počet obyvateľov: 417.389
Rozloha: 367,6 km²
Zaujímavosti: mesta Bratislava vytvára súhrn zaujímavostí jednotlivých mestských častí. Za pripomienku stoja niektoré pamiatky a pozoruhodnosti, ktoré neboli uvedené nižšie: Slavín - pamätník padlým hrdinom 2.svetovej vojny, televízny vysielač na Kolibe, rekreačná oblasť Železná studienka, Vyhliadková veža na Kobyle, nábrežie so svojou promenádou na oboch brehoch Dunaja. Uličky starého mesta, Hrad, štyri hlavné mosty cez Dunaj.
Internetová stránka: www.bratislava.sk

Bratislavské mestské časti mapaMapa - bratislavské mestské časti

1. Staré Mesto

erb Bratislava Staré Mesto

Počet obyvateľov: 38.823
Rozloha: 9,6 km²
Zaujímavosti: Najhustejšie osídlená mestská časť Bratislavy. Na 1 km2 tu žije už viac ako 4.044 obyvateľov. Nájdete tu Bratislavský hrad, gotický Dóm sv. Martina, Michalskú vežu, pôvodné i nové Slovenské národné divadlo či Medickú záhradu. Sídlo tu ma Národná rada Slovenskej republiky, prezident i úrad vlady.
Stránka: Staré Mesto

2. Ružinov

erb Ružinov

Počet obyvateľov: 70.098
Rozloha: 39,7 km²
Zaujímavosti: Najobľúbenejšia mestská časť na bývanie. Názov Ružinov sa objavuje začiatkom 20. storočia a pochádza z názvu Ružový ostrov (Rosenheim). V Ružinove sa nachádza najväčšie bratislavské trhovisko na Miletičovej ulici. Športu sa môžete venovať na Zimnom štadióne Vladimira Dzurillu či v areáli hier Radosť Štrkovec pri štrkoveckom jazere.
Stránka: Ružinov

3. Podunajské Biskupice

erb Podunajské Biskupice

Počet obyvateľov: 21.289
Rozloha: 42,5 km²
Zaujímavosti: Rozlohou najväčšia mestská časť Bratislavy. Cez Podunajske Biskupice viedla tzv. Jantárova cesta, ktorá smerovala z Ríma na pobrežie Baltskeho mora. V Podunajských Biskupiciach je rimskokatolícky Kostol svätého Mikuláša z roku 1221, kúria Juraja Alberta z 18. storočia, morový stĺp sv. Trojice z roku 1730 či kláštor Milosrdných sestier Svätého kríža.
Stránka: Podunajské Biskupice

4. Vrakuňa

erb Vrakuňa

Počet obyvateľov: 19.664
Rozloha: 110,3 km²
Zaujímavosti: Jej osídlenie siaha pravdepodobne až do ranného stredoveku. Dôkazom toho je starý slovenský názov osady - Vrač (lekar alebo čarodejnik). V dnešnej Vrakuni sa môžete poprechádzať vo Vrakunskom lesoparku, nachádza sa tu nový kostol Mena Panny Márie, deti sa vedia zabaviť v Centre detskej tvorivosti.
Stránka: Vrakuňa

5. Nové Mesto

erb Nové Mesto

Počet obyvateľov: 36.914
Rozloha: 37,5 km²
Zaujímavosti: Na križovatke Krížna-Karadžičova sa nachádza staničná budova prvej konskej železnice v Uhorsku, ktorej prvý úsek do Svätého Jura bol otvorený roku 1840 a ktorá je v erbe mestskej časti. Prírodné hranice tejto mestskei časti tvorí na severe a severozápade horský masív Malých Karpát a na severovýchode a juhu nížinaté územie Podunajskej roviny.
Stránka: Nové Mesto

6. Rača

erb Rača

Počet obyvateľov: 20.251
Rozloha: 23,7 km²
Zaujímavosti: vinohradnícka mestská časť. Račianske vinohrady sa rozprestieraju na južných svahoch Malých Karpát. Rača je súcasťou Malokarpatskej vínnej cesty. Račianska frankovka zíkala v r. 1767 dekrét Márie Terézie a patrí k najznámejším červeným vínam na Slovensku.
Stránka: Rača

7. Vajnory

erb Vajnory

Počet obyvateľov: 5 381
Rozloha: 13,5 km²
Zaujímavosti: Vajnory ležia na hranici Národnej prírodnej rezervácie Šúr, ktorá je zaradená do európskej chránenej siete Natura 2000. V blízkosti mestskej časti sa nachádzajú Vajnorské jazerá. Vajnory sú tiež súčasťou Malokarpatskej vinnej cesty a centrum Vajnor je od roku 1992 vyhlásené za pamiatkovú zónu.
Stránka: Vajnory

8. Lamač

erb Lamač

Počet obyvateľov: 6.899
Rozloha: 6,5 km²
Zaujímavosti: Najmenšia mestská časť Bratislavy. Tunajšou dominantou je rímskokatolícky Kostol svätej Margity; nachádza sa tu aj kaplnka svätej Rozálie z roku 1682. Významnou pamiatkou je pomník ukončenia rakúsko-pruskej vojny, tiež pamätník na padlých Lamačanov počas prvej svetovej vojny. Za voľnočasovými aktivitami môžete cez leto zájsť napríklad na kúpalisko Lamač, zašportovať si môžete na futbalovom ihrisku či na zimnom štadióne.
Stránka: Lamač

9. Dúbravka

erb Dúbravka

Počet obyvateľov: 32.891
Rozloha: 8,6 km²
Zaujímavosti: mestská časť sa nachádza v peknom prostredí Chránenej krajinnej oblašti Malé Karpaty a na úpätí štátnej rezervácie Devínska Kobyla. Ponúka veľa kultúrnych pamiatok ako Horánska studňa. Kostol svätých Kozmu a Damiána, Villa rustica, Kamenný či Červený kríž.
Stránka: Dúbravka

10. Karlova Ves

erb Karlova Ves

Počet obyvateľov: 33.099
Rozloha: 11 km²
Zaujímavosti: Karlova Ves bola obývaná už v paleolite. Nachádza sa tu známe sídlisko Dlhé diely, budova Slovenskej televízie či najväčši bratislavský dunajský ostrov Sihoť. V tejto mestskej časti musíte navštíviť Botanickú či Zoologickú záhradu.
Stránka: Karlova Ves

11. Devín

erb Devín

Počet obyvateľov: 1.179
Rozloha: 14 km²
Zaujímavosti: Najturistickejšia mestská časť Bratislavy. Obľúbenou atrakciou je výlet loďou na hrad Devín, ktorý je centrom kultúry spoločne so sezónnymi expozíciami Mestského múzea hradu. V areáli Starého kameňolomu je Geologické múzeum s expozíciou základných stavebných prvkov masívu Devínskej Kobyly.
Stránka: Devín

12. Devínska Nová Ves

erb Devínska Nová Ves

Počet obyvateľov: 15.881
Rozloha: 24,2 km²
Zaujímavosti: Najcyklistickejšia mestska časť. Pôvodný asfaltový chodník Pohraničnej stráže z čias železnej opony dnes slúži ako časť Moravskej cyklistickej cesty. Trasa pokračuje cez Devínsku Novú Ves popri Morave cez osadu Devínske jazero a Vysokú pri Morave až do Záhorskej Vsi. Sprístupnený verejnosti bol most cez rieku Moravu pre cyklistov a chodcov, ktorý spojil Devínsku Novú Ves so Schlosshofom v Rakúsku.
Stránka: Devínska Nová Ves

13. Záhorská Bystrica

erb Záhorská Bystrica

Počet obyvateľov: 3.999
Rozloha: 32,3 km²
Zaujímavosti: vidiecky charakter. Z historickych pamiatok sú najvýznamnejšie napríklad baroková fara, rímsko-katolícky Kostol svätého Petra a Pav1a apoštolov a Kaplnky svätého Jána Nepomuckého, Panny Márie Lurdskej, svätého Kozmu a Damíana a Kaplnka svätého Vendelína.
Stránka: Záhorská Bystrica

14. Petržalka

erb Petržalka

Počet obyvateľov: 104.914
Rozloha: 28,7 km²
Zaujímavosti: Najľudnatejšia mestská časť. Nachádzajú sa tu dve umelo vytvorené jazerá: štrkový Veľký Draždiak a Malý Draždiak, Chorvátske rameno, vodohospodársky kanál odvádzajúci spodnú vodu, sčasti kopírujúci trasu niekdajšieho ramena Dunaja. Nachádza sa tu najstarší verejný park v strednej Európe, Sad Janka Kráľa.
Stránka: Petržalka

15. Jarovce

erb Jarovce

Počet obyvateľov: 1.712
Rozloha: 21,3 km²
Zaujímavosti: Mestská časť sa nachádza v blízkosti štátnej hranice s Rakúskom, tu je situovaný hraničný priechod Jarovce Kittsee. Medzi známe kultúrne pamialky patrí kostol Svätého Mikuláša, pôvodne postavený bez veže, ktorú postavili v roku 1884.
Stránka: Jarovce

16. Rusovce

erb Rusovce

Počet obyvateľov: 3.269
Rozloha: 25,6 km²
Zaujímavosti: Od roku 1990 sú vyhlásené za pamiatkovú zónu. Majú výnimočnú geografickú polohu, od rímskej doby vedie cez toto územie obchodná cesta z dnešného Maďarska do Rakúska. Medzi významné kultúrne pamiatky patria Rusovský kaštieľ, Rusovský park, Evanielický kostol či Kostol sv. Vita a múzeum Antická Gerulata.
Stránka: Rusovce

17. Čunovo

erb Čunovo

Počet obyvateľov: 1.126
Rozloha: 18,6 km²
Zaujímavosti: Najjužnejšia mestská časť Bratislavy. Medzi známe pamiatky patria Kostol sv. Michala Archanjela z 18. storočia, kaštieľ so sýpkou, socha sv. Floriána, Panny Márie či pamätník britským letcom. Známy je aj areál Divoká Voda, ktorý poskytuje tréningové príležitosti pre výkonnostných športovcov a raftérov ale aj amatérskych vodákov.
Stránka: Čunovo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára