05 novembra 2018

Hrad Devín symbol slobody

Neďaleká obec Devín je súčasťou Bratislavy a patrí k hlavným výletným miestam nielen Bratislavčanov, ale aj návštevníkov z iných miest Slovenska aj zahraničných turistov. Dôvodov obľuby je niekoľko, malebná krajina s rozvalinami bývalého hradu Devín.

:: Slovensko > Bratislava > Potulky > Hrad Devín

Hrad Devín symbol slobody

Jednotlivé časti hradu Devín sa postupne rekonštruujú, sútok dvoch najväčších riek Slovenska - Dunaj a Morava. Miesto bývalej hranice medzi socializmom a demokraciou bývalo v minulosti dejiskom pokusov o útek cez ostnatý drôt a tečúcu rieku na slobodu. Hrad Devín býval svedkom dávnych udalostí a teraz po páde železnej opony sa stáva symbolom slobody. Devínska štvrť s hradom, pešou promenádou, cyklistickými cestičkami patrí aj medzi moje obľúbené potulky po blízkom okolí Bratislavy.

Devínom vedie spomínaná medzinárodná euro-cyklotrasa Eurovelo 13 nazvaná "cesta železnej opony" (Iron Curtain Trail). Po novovybudovanom moste Chucka Norrisa (most slobody) je možné napojiť sa na euro-cyklo-trasu Eurovelo 6, ktorá pokračuje popri Dunaji až do Francúzska a východným smerom do Rumunska. Rekonštrukčné práce na hrade pokračujú a hrad je už vyhovujúcim miestom na rôzne spoločenské podujatia. Niekoľkých nadšencov napadla idea poriadať festival slobody, v rámci ktorého každoročne vystúpi na nádvorí hradu Devín nejaká svetová rocková pecka. Nedávno som zažil skvelý devínsky koncert Sinead O´Connor, známej rebelky a bojovníčky za slobodu, ktorá vystúpila pri príležitosti podujatia Tribute to Freedom 2010 - Pocta slobode.

Na mieste kde sa zlievajú rieky Morava a Dunaj bol odhalený pamätník v podobe brány, ktorý symbolizuje železnú oponu, hrubý múr, cez ktorý sa nedá preniknúť na slobodu. Vytrhnuté mreže a diery po strelách z východnej strany múru majú pripomínať hrôzy totalitného režimu a vyjadriť poctu zastreleným pri úteku, alebo chyteným a odvlečeným do gulagov. Brána Slobody je znázornená ako nebezpečný priechod železnou oponou, na jej stenách je dlhý zoznam mien, ktorí toto riziko podstúpili, ale prejsť sa im nepodarilo. Na šťastie boli aj takí, ktorým sa utiecť podarilo, dokonca mám známeho, ktorý zdrhol práve tadiaľto cez Dunaj pri Devíne.

_____

Potulky Bratislavou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára