09 novembra 2018

Slavín pamätník obetiam druhej svetovej vojny

Na vŕšku nad Bratislavou sa vypína najväčší cintorín a pamätník obetiam druhej svetovej vojny, Slavín. Vysoký pamätník bol odhalený r.1960 k 15. výročiu oslobodenia Bratislavy. V útrobách hrobov je pochovaných takmer sedemtisíc sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobo-dzovaní Bratislavy.

:: Slovensko > Bratislava > Potulky > Slavín

Slavín pamätník obetiam druhej svetovej vojny

Pietne miesto je voľne prístupné návštevníkom, ktorí si chcú uctiť pamiatku padlých vo vojne, alebo si tu iba v tichu odpočinúť. Z podstavca pamätníka je dobrý výhľad na mesto Bratislava a okolie. Slavín je významnou turistickou atrakciou. Dva roky po odhalení bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Autorom je architekt a sochár Ján Svetlík. Súčasťou pamätníka sú sochárske diela mnohých ďalších slovenských sochárov a umelcov 20. storočia.

Takmer štyridsať metrov vysoký pomník v tvare obelisku je na vrchole ukončený sochou vojaka ( červenoarmejec, osloboditeľ ), ktorý vztyčuje víťaznú zástavu. Pod pylónom sa nachádza sieň pietnych obradov. Na stenách siene z mramoru sú znázornené dátumy oslobodenia niektorých miest Slovenska, ako postupovala a oslobodzovala ich sovietska armáda. Občas je prospešné zavítať na takéto pietne miesta, človek si vyčistí hlavu pri úvahách nad dobrom a zlom, ako ľahko sa zrodí násilie a čo dokážu najhrubšie formy zla spôsobiť. Po novembrový postoj verejnosti k Slavínu poznačili rôzne odmietavé názory.

Našťastie sa za posledné roky podarilo významne vyliečiť choré myslenie spoločnosti a odstrániť pokrivenia spôsobené ideológiou minulého režimu a následným húpačkovým efektom, ktorý po prevrate 1989 vytvoril averziu ku všetkému z tej doby. Situácia je sčasti napravená a mnohé pokrivenia prešli prehodnotením. Padlý vojak je padlý vojak, netreba to zaťažovať žiadnou ideológiou, tu stojí len násilie a smrť, 7.000 zabitých. Pamätajte na to ! Úlohou pamätníka je pripomínať, aby sa nezabudlo, aby sa zlo nevrátilo.

Ty, ktorý vchádzaš sem odožen bôľ a súcit
nech kropky tvojich sĺz nezvonia o mohyly
za hrdosť človeka za život ľudstva súci
za tvoju jasnú tvár my smrť sme podstúpili.

Potulky Bratislavou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára