18 novembra 2018

Nábrežím Dunaja

Dunaj pretekajúci Bratislavou je najvyhľadávanejším miestom prechádzok Bratislavčanov. Obidva brehy Dunaja sú na prechádzky prispôsobené. Nábrežná promenáda vytvára pokojnú atmosféru, ktorá sa určite prenesie aj na vás.

:: Slovensko > Bratislava > Potulky > Nábrežím Dunaja

Nábrežím Dunaja

Ľavým brehom rieky Dunaj vedie vychádzkový chodník od mosta Lafranconi, popri fakulte telovýchovy, PKO, až po most SNP. Tento úsek meria takmer tri kilometre a nazýva sa Dvořákovo nábrežie. Dole tokom od mosta SNP promenáda plynule pokračuje, len mení názov na Rázusovo nábrežie.

Od osobného prístavu sa mení na Vajanského nábrežie, popri lodnom múzeu sa dostávame k Starému mostu. Chodníček pokračuje aj pod Starým mostom a za ním sa vynára nové moderné mestské centrum s golfovým trávnikom, množstvom krčmičiek a nákupným centrom, za ktorým sa nachádza aj budova nového SND. Pri moste Apollo sa ľavo pobrežná promenáda končí, ďalej pokračujú len trasy pre cyklistov.

Na pravom brehu Dunaja (petržalská strana) je chodník s lavičkami a nad nimi vysoké, staré gaštany. Sediac na lavičke sa kochám výhľadom na Bratislavský hrad, rušný život na protiľahlom brehu, kostol sv. Martina a mosty cez Dunaj, ktorých je už päť: Lafranconi, Most SNP (Nový), Starý most, Apollo, Prístavný most (vymenované v smere toku rieky). Rušná premávka na rieke je tiež upokojujúcim programom na oddychové sledovanie. Za chrbtom je park pre deti s piesočnatou plážou a ihriská, o kúsok ďalej Sad Janka Kráľa, ktorý patrí k najstarším verejným parkom v Európe.

Potulky Bratislavou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára