12 novembra 2018

Život v prírode

Pre obyvateľov hlavného mesta je v okolí niekoľko zaujímavých prírodných lokalít, ktoré umožňujú život v prírode. Lesy sú dobre prístupné, pretkané lesnými chodníkmi. Množstvo atrakcií pre deti aj dospelých, možnosti obžerstvenia, zábavy pre výletníkov, turistov i cyklistov.

:: Slovensko > Bratislava > Potulky > Život v prírode

Život v prírode

Okolie Bratislavy je celé prispôsobené na výlety z mesta. Medzi hlavné lokality pre turistov v okolí Bratislavy patria Devínska Kobyla a lesy na jej úbočiach, Koliba

Devínska Kobyla - Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla je chránené územie ležiace v Bratislavskom kraji neďaleko miesta, kde sa rieka Morava vlieva do Dunaja. Rovnomenný najvyšší malokarpatský vrch v Bratislave 514 m n.m. sa týči medzi Devínom, Devínskou Novou Vsou, Karlovou Vsou a Dúbravkou. Je najvyšším bodom Devínskych Karpát a Bratislavy. Na vrchole sa nachádza objekt bývalých kasární, ktoré sú od roku 1996 nefunkčné. Slúžili ako rádiotechnická hláska protivzdušnej obrany štátu. Dnes je vrchol sprístupnený návštevníkom. Príjemnú prechádzku zakončíte nághernými výhľadmi z novej rozhľadne vysokej 20 m.

Malé karpaty CHKO Malé Karpaty sa nachádza na juhozápade Slovenska. Rozprestiera sa na území rovnomenného pohoria, ktoré tvorí horskú prekážku medzi Podunajskou a Záhorskou nížinou. Podľa súčasného územného a správneho členenia Slovenskej republiky sa o CHKO delia tri kraje a deväť okresov. Najjužnejšia časť leží v dvoch mestských okresoch Bratislavy a dvoch bratislavských vidieckych okresoch Malacky a Pezinok.

Železná studnička je názov prímestskej rekreačno-oddychovej lokality v Bratislavskom lesnom parku. Nachádza sa na južnom okraji chránenej oblasti Malé Karpaty, v závere Mlynskej doliny, na katastrálnom území mestskej časti Nové Mesto v okrese Bratislava III. Lokalita svoj názov dostala podľa železitej vody, ktorá na tunajšom území pramenila. Preteká ňou potok Vydrica, ktorý v strednej časti toku zásobuje vodou štyri rybníky. V blízkosti hlavného toku sú pramene, studničky a zamokrené plochy.

Koliba - miestna časť bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Názov Koliba je odvodený od niekdajšej krčmy Strohhütte, ktorá sa neskôr ľudovo volala koliba. Z nej sa neskôr vyvinul názov pre celú štvrť. Koliba sa nachádza na úpätí Malých Karpát, na vrchole kopca Kamzík, kde sa nachádza známa televízna veža na Kamzíku a známe filmové ateliéry.

Devínske jazero je bývalé jazero pri Bratislave, v dnešnej Chránenej krajinnej oblasti Záhorie, na západnom okraji dnešného územia obce Stupava. Patrí k najvyhľadávanejším miestam cykloturistov. V príjemnom prostredí rozsiahlych lúk a lužných lesov v povodí rieky Morava sa nachádze veľké množstvo cyklotrás, vrátane EuroVelo 13 - Trasa železnej opony, je čiastočne úplná diaľková cyklistická trasa, ktorá vedie po celej dĺžke bývalej železnej opony.

_____

Potulky Bratislavou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára